Att väva en väggbonad – del 2

hantverka-vavkurs-betonggruvan-mimmi-staaf-vaggbonad-del-2

Äntligen! Ikväll åker jag ut till Mimmi Staaf Möbelmakeri för att avsluta min första väggbonad. Det betyder att det är dags för del 2 i kursen Att väva en väggbonad här på bloggen! Del 1 hittar ni här.

Annons

garn-svensk-hemslojd-vava-vaggbonader

Steg nummer 1: Köp garn! Jag och min bff Sofia möttes upp på Svensk Hemslöjd på Norrlandsgatan 20 en lunch för att titta på garner. Och oj vilka garner de har!

På första lektionen fick vi rita en skiss över väven, men jag hade inte riktigt tänkt igenom färgvalen. Det var nog lika bra, för väl på plats i butiken visade det sig att den tovade ullen (det där lurviga, molnlika lurvet) nästan var slut. Så jag anpassade färgvalen efter de tussar som fanns kvar.

Jag ville göra en väv med många olika texturer, så jag valde alltifrån tovad ull till glansig lin. Dyrt (trots att vi fick rabatt tack vare kursen), men ändå värt med tanke på kvaliteten. Tror jag i alla fall (:

hantverka-vava-vaggbonad-kurs-workshop-Mimmi-staaf-betonggruvan-del-2-vavram

På plats på kursen  med min kladdiga ritning och allt annat som behövs: ramen, kammen, skyttlarna…

hantverka-vava-vaggbonad-kurs-workshop-Mimmi-staaf-betonggruvan-del-2

Steg nummer 2: Lära sig olika vävtekniker! Här visar Mimmi och Josefine hur en gör en ryaknut. Ögglan som skapas kring skytteln (pinnen som normalt används för att dra garnet genom varpen, men här används för att skapa öglor) kan antingen klippas upp, à la ryamatta, eller sparas, à la denna helt fantastiska krage från mina favoriter Cold Picnic.

hantverka-vava-vaggbonad-kurs-workshop-Mimmi-staaf-betonggruvan-del-2-ritning-ryaknut

Såhär ser ryknuten ut. Ett litet knep för den otålige som vill ha en lång ryalugg (alltså utan öglor) är att klippa av ca tre–fyra lika långa trådar (beroende på garnets tjocklek) och knyta dem samtidigt. Jag förstår om det här låter helt ofattbart, men kanske går det lättare om en sitter med väven framför sig?

hantverka-vava-vaggbonad-kurs-workshop-Mimmi-staaf-betonggruvan-del-2-ritning-skarv

En annan viktig sak att tänka på: när en skarvar mellan olika garner (för att skapa ett mönster till exempel) är det viktigt att de överlappar varandra på varpen, annars bildas ett hål.

hantverka-vävkurs-betonggruvan-mimmi-staaf-del-2

Steg nummer 3: Sätt igång! Jag började med att väva några varv med varptråd högst upp, för att skapa en stabil kant. Sedan vill jag nämligen ha en massa fluff! Jag pillade in den tovade ullen med hjälp av en virknål och kammade sedan hårt uppåt. För att få till en bubblig känsla drog jag ordentligt i ullen mellan varje tråd.

Jag ville som sagt blanda olika texturer, så till höger har jag vävt några varv med lovikagarn, för att ryatrådarna skulle ha något stabilt att pressas upp mot. Här har jag bara gjort två ryaknytar, men med fyra lintrådar i varje. Det betyder att varje knut får åtta ändar = snabba resultat som jag älskar!

Vava-hantverka-vaggbonad-diy-gor-det-sjalv-trend

Steg nummer 4: Kämpa på! Vi hinner inte med allt på kursen, så en ganska stor del av arbetet fortsätter hemma. Jag lyssnar på This American Life eller Amason och väver, kammar och knyter. Handens terapi (i alla fall i lagom dos)!

Idag ska vi lära oss att ta av väven. Hur det blev, det får ni se i nästa vecka!
Laddar