Estrid Ericson – igår, idag, imorgon

Processed with VSCOcam with f2 preset

Igår, samma dag som Estrid Ericson skulle ha fyllt 120 år, invigdes utställningen Estrid Ericson – Svenskt Tenns grundare och stilikon på Sven-Harrys. Cilla Ramnek och Karin Södergren har curerat och det som blir så tydligt är hur modern Estrid Erison var. Inte bara för att hon som kvinna på 1920-talet startade ett företag som idag är känt över hela världen, knöt till sig Josef Frank och andra skickliga formgivare och sedan såg till att arvet levde vidare genom en stiftelse, utan för att hennes estetik och grundinställning till hem och inredning är precis lika relevanta idag.

Annons

Processed with VSCOcam with f2 preset

Som detta citat ^

Processed with VSCOcam with f2 preset

Allra mest tyckte jag om rummet där hennes sommarparadis Tolvekarna tolkas. Idag är Svenskt Tenn sinnebilden för ett tryggt och säkert inredningsval, men i sin tid var Estrid allt annat än konventionell. För henne var hemmet aldrig bara en yta att visa upp, det byggdes inifrån. Just den trivsel och mänsklighet som hennes estetik representerar känns superaktuell. Dessutom prickar hon in några av årets stora inredningstrender.

Rotting, check!

Processed with VSCOcam with f2 preset

Vägg av antika kartor, check! Och koraller, check!

Processed with VSCOcam with f2 preset

Blandade mönster, check! Önskar jag hade råd med tigermattan… House of Rym har en väldigt liknande.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Estrid eller valfritt nytt danskt inredningsmärke?

ÄNTLIGEN att kvinnorna lyfts fram från historiens skugga. Upprättelsen pågår på alla områden och det gör mig så himla glad! (PS. Kolla in musikprojektet Skapelsen av bland andra genierna Laerke Herthoni och Lina Thomsgård!!)

För den som är intresserad av svensk inredningshistoria, utmanande förebilder eller bara vill ha lite inredningsinspiration är Estrid Ericson – Svenskt Tenns grundare och stilikon värd ett besök! Pågår på Sven-Harrys Konstmusem, Eastmansvägen 10-12 i Vasastan, till och med den 30:e november.
Laddar