Färgen rosa (enligt Marie-Louise Ekman)

ny-andra-advent-ljusstake-konst-hund-tavlor fjärilar-hyacinter

  Läste ni Maria Schottenius intervju med Marie-Louise Ekman i DN i morse? Till årsskiftet slutar hon på Dramaten och jag tycker att hon verkar vara en helt fantastisk person. Maria och Marie-Louise träffas i hennes arbetsrum (som idiotiskt nog inte finns på bild) och jag älskar med vilken respektlöshet hon har hanterat det.
”Jag tycker mina egna idéer får en sorts mental plats. Jag tycker också att de människor som kommer in i det här rummet blir synliga”, säger hon om det förut så murriga rummet som nu mest tycks bestå av upptejpat vitt papper, uppstoppade djur, spektakulära kläder och färgen rosa. Just rosa pratar de lite extra om och eftersom jag själv tycks ha en undermedveten dragning till just den färgen tyckte jag att det var intressant!

slagbord-matbord-bokhylla-jordglob-konst-tavlor-hundar-sjuanstolar

”För mig är det köttets färg. Kött är den färg vi alla har under huden. Det är liksom den riktiga människofärgen”, säger Marie-Louise.
Så du har inte tänkt på att det är tjejigt? frågar Maria.
”Nej, inte alls. Jag tycker att det är en naturlig människofärg som vi alla har. Sen kan vi ha olika näsformer och huvudformer och hudfärger, allt det där är olika saker som är applicerade på det som är köttet.” <3<3<3

anastasia kolo konstverk art julgranskulor skivspelare ljusstakar iittala matti klenell

Och: ”Ja, det är i så fall en bonus att det är flickigt och kvinnligt, det gör ju ingenting att man associerar så. Nu pratar man ju väldigt mycket om att förr var rosa en manlig färg, och det ljusblå var det kvinnliga för det var en kylig färg. Det där skiftar ju över tid. Så helt plötsligt så börjar en massa leksaksfabrikanter titta på färg för att tjäna pengar och så säger man att det här är länkat till den här sortens ålder eller människor. Men det är bara en sorts kortsiktig ekonomi som säger detta, det kan man ju inte låta sig styras av i sina val.”


  • Anita

    Rummet kan du se i senaste Vi.
    MVH
    AnitaLaddar