För ett år sedan idag…

bondegatan-63-5tr-katarinasofia_234453

Ni vet känslan. Känslan av att ”här ska jag bo”. För mig inträffade den för ett år sedan. Jag hade kollat på lägenheter hela våren (hemnet följde med mig i badkaret, i sängen, på bussen…), men eftersom Jacke bodde kvar i New York kunde vi inte köpa något.

Annons

Vår lilla etta i Hornstull kändes som ett redan avslutat kapitel och jag brydde mig inte ens om att tömma förrådet och möblera ordentligt. Jag var nyförälskad i Stockholm och längtade efter en plats att vara fast på (i alla fall ett tag). Samma vecka som Jacke blev återinskriven i landet sprang vi till banken och på söndagen begav vi oss ut på visningstur på östra Södermalm. Vi hade fyra stopp inbokade. Den första lägenheten kunde vi avvisa på en gång (den var precis nyrenoverad, men inte så som vi hade velat ha den). Den andra lägenheten var superfin (drömbadrum och jättefint kök), med lite konstig planlösning och en balkong som knappt var en balkong. Den tredje hade vi inte ens tänkt titta på (pga inte så fina bilder, ytligt nog) men planlösningen var trots allt rätt bra så vi gick dit. Och i samma ögonblick som vi klev över tröskeln kände vi båda två: här!

Att köpa lägenhet i Stockholm är speciellt (= om en inte har obegränsat med pengar). Först skriver en en lista med krav. Sen förhandlar en dessa mot varandra.

Vår lista såg ut ungefär såhär:

✎ 3 rum
✎ på Södermalm
✎ balkong
✎ sekelskifte–60-tal (i den ordningen)
✎ originalparkett
✎ badkar
✎ högt i tak
✎ ljus
✎ andra originaldetaljer (kök, serveringsskåp, dörrar…)
✎ tyst
✎ låg avgift
✎ inom vår budget

Den här lägenheten checkade av ungefär hälften, vilket var rekord eftersom den även prickade in ”inom vår budget”. Så huxflux, tre stressfyllda dagar senare hade vi gjort vår största affär någonsin! Ganska roligt att titta tillbaka på hur det såg ut då:

bondegatan-63-5tr-katarinasofia_234454

Planlösningen – fortfarande en av de bättre jag har sett när det gäller att bygga om en tvåa till en trea.

bondegatan-63-5tr-katarinasofia_234455

Och drömmen, trodde aldrig att vi skulle kunna få en såhär stor balkong!

De var tvugna att ta bort trallen innan vi flyttade in. Vi hade tänkt köra på rå betong, men de här bilderna har fått mig att inse att en trall faktiskt är rätt trevligt (och dessutom breddar balkongen lite) så idag kommer pappa för att hjälpa till att snickra!

bondegatan-63-5tr-katarinasofia_234456

Ungefär exakt såhär ser det ut utanför fönstret just nu. Fast lite grönare i år?

bondegatan-63-5tr-katarinasofia_234457

Sen ska vi inreda!

bondegatan-63-5tr-katarinasofia_234458

Ljuset = ♫♫♫

bondegatan-63-5tr-katarinasofia_234459bondegatan-63-5tr-katarinasofia_234462

Huset är från -31 (check!), men några saker vi inte checkade av: golvet (det ska finnas en fiskbensparkett där under, men köket är byggt på den nya parketten så det kändes som ett alldeles för stort – och dyrt – projekt) och takhöjden (vet inte om det är sänkt eller om det helt enkelt är lägre på översta våningen).

bondegatan-63-5tr-katarinasofia_234463

Elementskydden ligger på vinden – någon som vill köpa?

 

bondegatan-63-5tr-katarinasofia_234710

Köket, ingen höjdare om ni frågar mig (de hopplösa handtagen! och vi lyckas inte få bort dem…) men såpass nytt (typ 2007) att det känns som värsta miljösynden att riva ut. Men vi ska nog byta luckor och göra något åt mosaiken ändå. Måste bara bestämma vad…

bondegatan-63-5tr-katarinasofia_234464

Sovrummet…

bondegatan-63-5tr-katarinasofia_234465

… och studion/biblioteket som ska bli barnrum igen!

bondegatan-63-5tr-katarinasofia_234466

Check på badkar och bonus för tvättmaskin och tumlare! Men ganska långt ifrån mitt drömbadrum.

bondegatan-63-5tr-katarinasofia_234476

Var helt inställd på att lägga ny klinker i hallen, men nu har jag liksom vant mig så den här blir kvar ett tag till!

bondegatan-63-5tr-katarinasofia_234468

Här ska jag spendera hela sommaren, längtar! Och älskar känslan av att ha hittat hem (i alla fall för nu)!

bondegatan-63-5tr-katarinasofia_234689


  • Ida

    Vilken himla skillnad! Ni har det ju så jäkla fint – förebilderna är inte riktigt lika inspirerande 🙂 Angående takhöjden måste den väl nästan vara sänkt? Tänker att det ser ut som infällda spotlights lite här och var och de kräver ju (väl?) ett säkerhetsavstånd på någon centimeter. Spotlight+säkerhetsavstånd+nytt innertak borde ju bli minst en decimeter i alla fall kan jag tycka.

    • Jo, så har vi tänkt också, men grannar på samma våning har också låg takhöjd. Alltså inte lika hög som på andra våningar… Som sagt, en kan inte få allt!Laddar