Förebilder: Märta Måås-Fjetterström

I höstas hade jag förmånen att åka till Paris och titta på Hopes vårvisning som var inspirerad av mattmästarinnan Märta Måås-Fjetterström (i butik nu). Det var också en ursäkt att gräva ner sig lite i denna spännande kvinna och nu ligger den artikeln uppe på webben!

Annons

marta-maas-fjetterstrom-samarbete-med-hope

Här är ett litet utdrag:

– Många tror att Märta var en kvinna som satt vid vävstolen, men hon var en konstnärinna och en entreprenör. Hon var egen företagare innan hon hade rösträtt, säger Tina Swedrup, idag ägare till MMF.

Märta byggde tidigt upp en fungerande produktion och färgade garnerna syntetiskt för att försäkra sig om att färgerna alltid fanns tillgängliga. Idag finns 1 040 färger i garnlagret i Båstad. Just färgarbetet är en av de saker som definierar en MMF-matta. Det som på avstånd ser ut som en nyans visar sig vid en närmare titt bestå av flera olika färgfält. Detta syns även i hennes 700 bevarade skisser som Ann Ringstrand gått igenom.

– Vi försökte hitta hennes färger och teknik. Grejen var att hon var snabb. Hon bytte inte pensel och vatten mellan olika färger, utan de följde med in i varandra. Det var det som blev så vackert, säger hon.

Läs hela artiklen här – hoppas ni blir lika inspirerade som jag!

Processed with VSCOcam with j1 preset

Vår alldeles egen MMF-matta, designad av Barbro Nilsson. Och fortfarande utan rätt plats. <3
Laddar