Hemma hos Gertrude Stein och Alice B Toklas

gertrude stein alice b toklas apartment in paris

Jag nämnde Gertrude Stein och Alice B Toklas och var tvungen att googla lite bilder! Jag träffade på henne i Woody Allens Midnight in Paris och blev fascinerad. Samma år var vi i San Francisco där de visade en stor utställning om henne och hennes konstsamling. En äkta amerikansk 1900-talsbohem i Paris, som samlade fattiga konstnärer som Picasso och författare som Hemingway i sina salonger.

Annons

gertrude-stein-alice-b-toklas apartment

Hon och hennes bror Leo (som hon senare blev ovän med) var tidiga samlare av Gaugin, Cézanne och Renoir och väggarna på  27 rue de Fleurus var proppfulla.

gertrude-stein-alice-b-toklas-home paris

Efter att deras hushåll delade på sig 1914 fortsatte Gertrude att ivrigt samla Picasso och andra kubister. Hon och Alice B Toklan samlade dåtidens globala kulturelit hemma hos sig (och bidrog till de nyskapande konstnärernas försörjning).

gertrude-stein-alice-b-toklas-apartment paris art

Själv var Gertrude Stein författare och poet, men Gertrude själv var länge den enda som förstod sin egen storhet. Jag har bara läst hennes självbiografi The Autobiography of Alice B. Toklas, skriven genom hennes livskamrats ögon och helt fantastiskt rolig!

gertrude-stein-alice-b-toklas-apartment dog Gertrude Stein with Basket II and Marie Laurencin's portrait of Basket II

Dessutom var hon flata med en klädstil som förebådade butchstilen. Här med hunden Basket II och porträtt av densamme av Marie Laurencin.

gertrude-stein-alice-b-toklas-Marie Laurencin, Portrait of Basket II, oil on canvas, 1930's

Tycker den skulle få flytta hem till oss och göra vår glada pudel sällskap!
Laddar