Hur gör man makramé?

I lördags kväll bytte jag och några vänner dansgolvet mot pysselbordet! Ända sedan jag gick en en makramékurs hos Betonggruvan-Josefine och Mimmi Staaf har jag varit såld på att knyta amplar. Grejen är den att jag är rätt så otålig och då passar markamé perfekt: det ser svårt ut, men är jättelätt (och snabbt).

Annons

För att göra markamé behöver en först fina rep eller snören. Jag köpte mina på Mimmi Staaf Möbelmakeri i Midsommarkransen, hon har jättefinta färger i bra kvalitet. Jag gillar även lite grövre jutesnöre från Granit, för en härlig 70-talsfeeling. Träkulor finns på närmaste hobbybutik.

hur gör man makrame instruktioner 21

Den enklaste formen av makramé består egentligen bara av knutar – man knyter liksom ett nät kring krukan/vasen/flaskan (blev jättefint med en tom proseccoflaska!).

För förhoppningsvis något sånär tydliga instruktioner copypastar mig själv från den här artikeln!

Gör makramé – steg för steg:

1. För den enklaste varianten behöver du inte mer än tre stycken 2,5 meter långa, tunna rep/snören i valfri färg. Vik dem dubbel.

2. Fäst den vikta delen i en träkula eller gör en stor knut med samtliga rep/snören. Du kan även trä repen genom en gardinring, om du inte vill ha snören/tråd som hänger under krukan.

3. Ställ krukan upp och ner. Knuten/träkulan/gardinringen placeras i mitten, så att repen hänger ner runt krukan.

4. Nu ska du göra ett nät kring krukan med hjälp av halvslagsknutar (där två repändar knyts om sig själva). Totalt har du sex repändar, som sitter ihop två och två. Sära på de två repen/snörena som sitter i samma knut och knyt ihop dem med ändarna som sitter närmast så att du har tre knutar med två rep i varje. Är det en kruka med platt botten, bör knutarna vara placerade strax ovanför krukväggens början.

5. Fortsätt på samma sätt: sära på de två rep/snören som sitter i samma knut och knyt ihop varje ända med den som sitter bredvid. Fortsätt tills hel krukan är täckt av ett nät.

6. Samla ihop samtliga rep/snören och knyt ihop på önskad nivå. Klipp av ändarna. Om du vill kan du pynta repen/snörena med träbitar eller kulor genom att knyta en halvslagsknut och låta träbiten/kulan vila på knuten. Du kan även klippa upp öglorna som finns i botten av krukan.

7. Tadaa – bara att hänga upp! (det låter mer komplicerat än det är – testa och berätta gärna hur det går)

Flätningen som ni ser högst upp på ampeln kräver lite mera pill – jag återkommer till den en annan dag!
Laddar