Konsten att koppla en lampa

IMG_1748

Få saker får mig att känna samma tillfredställelse som att med skruva, borra, hamra och sätta upp saker hemma. Ju fler maskiner och verktyg som är involverade, desto starkare och mer oövervinnerlig känner jag mig!

Annons

Idag kom äntligen dagen då jag hade tid att sätta upp min fina lampa från Buster + Punch (modell Hooked 1.0). Stearinljus är visserligen trevligt, men vi vet ju alla vikten av ett bra allmänljus!

Nu, några fler timmar än planerat senare, sitter lampan uppe, men jag tänkte ändå ta detta tillfälle i akt att dela med mig av några lärdomar:

1. I den här lampan ingår ingen ordentlig monteringsinstruktion, så fråga redan i butiken. När du sedan beger dig till Järnia eller dylik butik för att köpa en så kallad Mollyplugg, ta med dig lampkroken. Chanserna för att du köper rätt storlek ökar markant, vilket sparar både tid, tunnelbaneresor och svordomar.

2. När du borrar i gips, ta alltid en borr som är mindre än beräknat. Alltid.

3. Är du osäker på vilken sladd som ska kopplas i vilket hål i lampan – googla. På Flashback finns mer än rasistidioter och kvinnohatare. N=blå!

4. När du efter en timmes svettande och skruvande inser att stegen helt enkelt inte är hög nog (läs: du är för kort), använd istället en stol som du ställer på ett bord.

5. Skruva hårt. Riktigt hårt. Annars är risken stor att du måste klättra ner från stolen till bordet till golvet ungefär tio gånger och sedan upp igen eftersom sladdarna åkt ur och lampan därför inte är ikopplad.

6. Lyser glödlampan? Grattis! Det du inte ska göra nu är att lägga den lite oförsiktigt på bordet. Glödlampor är ömtåliga – och i vissa fall dyra – varelser som inte tål oväntade stötar.

7. Misstänker du att glödlampan inte lever längre? Koppla inte in den för att kolla. Det får den omedelbara konsekvensen att innanmätet exploderar lite lätt, vilket i sin tur tydligen leder till att en säkring går.

8. Koppla in en vanlig ful ljuskälla. Kom på att du har en oanvänd Diamond Light från Frama liggandes någonstans – hurra! Undvik trots glädjeyran att skruva ur den fula lampan på en gång. Den är varm. Jättevarm.

9. Koppla in Diamond Light. Tadaa – du har en snygg bordslampa!

10. Nu kan du ägna resten åt kvällen åt att fundera på vilken färg de ärvda Sjuanstolarna och köksbordet ska få. Och hur du sen ska övertala din partner att gå med på önskad nyans. Förslag?
Laddar