Lördagslistan: Earth matters

earth-matters-li-edelkoort-artipelag-3

Veckans lördagslista innehåller bara en punkt, men den kräver lite tid:

Utställningen Earth MattersArtipelag på Värmdö, pågår till den 3 maj. Intendenter: Lidewij Edelkoort and Philip Fimmano.

Jag hade aldrig varit där förrän, men i lördags satte vi oss på bussen från Slussen och gav oss ut på äventyr! Att åka kommunalt tar cirka 45 minuter från Slussen, men det kan vara bra att veta att sista bussen bara går varannan timme (instruktioner här!). Själva platsen är lite magisk där den ligger med utsikt över Baggensfjärden och konsthallen (av Johan Nyrén) smälter liksom in.

Annons

earth-matters-li-edelkoort-artipelag-2

Earth Matters – genial titel på engelska – är en konst- och designutställning som handlar om miljöförstöringen, dess konsekvenser och vad vi kan göra åt den. Designers och konstnärer utforskar alternativa vägar framåt, som den fantastiska skultpuren av Julia Lohmann som är gjord av alger – framtidens skinn?

earth-matters-li-edelkoort-artipelag-4

Har en tur blir en guidad av min kompis Emilia ☼ här ovanför med massor av nyskapande material.

earth-matters-li-edelkoort-artipelag

Mitt favoritrum handlade om havet och all den j*vla skit som slängs däri. Jurgen Lehl samlar skräp på stranden och skapar dessa samtidigt vackra och otäcka verk. Tittar en noga ser en att alla plastprylar filats ner, som glasbitarna jag samlade som barn. Idag finns det stränder som nästan bara består av plastsand, plasten bryter sig in i havsdjurens dna och förändrar den. Vi lever i en skräckfilm!

Det märks att de har ansträngt sig för att skapa ett positivt anslag i utställningen, men det är ändå svårt att gå därifrån utan att vilja gråta. Det faktum att vi vet allt detta – vi vet det! – och ändå inte gör något, måste vara det mest förkrossande av allt. Staten och kapitalet, det är dags att bestämma vart skutan ska gå.
Laddar