Missa inte! A New Layer på Östasiatiska museet

Igår var det pressvisning och vernissage för nya utställningen A New Layer på Östasiatiska museet. Formgivarna Carina Seth Andersson, Matti Klenell, Stina Löfgren och TAF:s Gabriella Gustafson & Mattias Ståhlbom  har samarbetat med Taiwans National Taiwan Craft and Research Institute och tillsammans med lokala hantverkare skapat möbler och objekt fokus på av lackteknick, en uråldrig asiatisk tradition.

Annons

Jag visste till exempel inte att den allra mest exklusiva lacken är helt naturlig och utvinns av en särskild träsav! Tyvärr blev mina bilder av någon orsak ovanlig oskarpa – ytterligare ett skäl att bege sig dit – men här kommer de minst suddiga försöken.

Stina-Lofgren-keramik-utstallning-a-new-layer-ostasiatiska-museet

Serietidningskeramik (min beskrivning) av Stina Löfgren – I love! Stina hade även gjort möbler och flera stora screentryck, något som inte är så vanligt i lackvärlden. Så de fick lära varandra. Ibland är naivitet nyckeln till storverk, helt enkelt! Jag hade gärna pratat mer med henne, men hon höll sig – kanske inte helt otippat – borta från pressvisningen.

a-new-layer-matti-klenell-ostasiatiska-museet-utstallning

Matti Klenells superexklusiva fjärilsbord. Alla formgivarna på plats påtalade att det inte var själva tekniken som var den största utmaningen i projektet, utan kommunikationen. I den västerländska kulturen är vi så otroligt vana vid exakthet, medan den asiatiska traditionen på ett annat sätt välkomnar små brister. Ett synsätt som passar Carina Seth Andersson perfekt (hon hade gjort jättefina saker men kameran svek mig…). Jag vill veta!

TAF-utstallning-a-new-layer-ostasiatiska-museet

Lacket arbetas försiktigt in lager på lager. Här på ett bord av TAF, ett lacklandskap i effektfull kontrast mot det ljusa, obehandlade träet.

TAF-a-new-layer-oastasiatiska-museet-utsallning

TAF hade även gjort denna fantastiska ”spegel” – som ett svart hål rakt in i väggen!

Utställningen A New Layer pågår den 12 november till den 8 februari på Östasiatiska museet i Stockholm. Passa på att ta en tur i den vanliga samlingen samtidigt, det ger utställningen ytterligare en dimension!
Laddar