Nyttig hemmagjord granola med extra järn!

gor-egen-nyttig-granola-musli

Jag har varit vegetarian sedan jag var 14 (och inte alltid så noga med kosten), så nu när jag är gravid ligger både järnvärde och järndepåer ganska risigt till. Jag äter tabletter, men försöker även smyga in en extra järnboost i vardagsmaten. Som i den här granolan jag gjorde i helgen – superenkelt och supergott! Det var första gången jag gjorde granola, fattar inte varför ♫  Jag utgick från det här receptet och ändrade till nåt sånt här:

Annons

Recept: Hemmagjord granola/müsli med extra järn!

4 dl fiberberikade havregryn
4 dl kokosflingor
2 dl pumpakärnor (bra järnkälla enligt MVC!)
3 dl grovhackade nötter (mandel och hasselnöt)
1/5 dl chiafrön
3 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk salt
2 msk agavesirap (enligt ursprungsreceptet ska det vara 2 dl honung, vilket kändes alldeles för mycket. Visserligen håller müslin ihop sämre med mindre socker men den ska ju ändå ätas med yoghurt tänker jag!)
2 msk vatten
3 dl hackade torkade aprikoser (bra järnkälla enligt MVC)

Gör såhär:

✎ Sätt ugnen på 175 grader✎ Blanda alla ingredienser, förutom aprikoserna, noga tills grynen klibbar ihop lite.
✎ Häll ut müslin på 2 bakpappersklädda plåtar. Rosta i mitten av ugnen i ca 10 minuter (obs! ursprungsreceptet skriver 15–20 – alldeles för länge, i alla fall i min ugn!). Rör om efter halva tiden.
✎ Blanda i frukten. Klart!

gor-egen-nyttig-granola-musli-recept
Laddar